28 Haziran 2017
Tahran Gezilecek Görülecek Yerler
Tahran’nın Gezilecek Güzel yerlerini keşfetmeden önce genel kurallardan bahsetmek istiyorum.
TAHRAN METROSU
Tahran metrosu beş ana hattan oluşuyor. 1.hat (kırmızı) şehri kuzey-güney doğrultusunda, 2.hat (lacivert) ise doğu-batı doğrultusunda şehri baştan başa geçiyor ve her ikisi de İmam Humeyni ana durağında duruyor ve buradan hatlar arası aktarma yapabilirsiniz. Aynı şekilde Valiasr Meydanı durağında da aktarma yapabilirsiniz. 3.hat (açık mavi) şehri kuzey doğu-güney doğrultusunda, 4.hat (sarı) doğu-batı doğrultusunda ve son hat 5.hat (yeşil) karaj bölgesine ulaşmak için kullanılır..
İran’da metroyla seyahat etmek hem ucuz hemde Tahran’ın karmaşık trafiğinden kaçmak için idealdir.
Metro veya Metrobüs(BRT) hatlarında kullanmak için (Ezpay) Akıllı Kartlardan 1 tane gişelerden temin edip içine 50.000-100.000IRR (yaklaşık 6-15 biniş) gibi bir tutar yükleye bilirsiniz.
Bu kart ile Metro ve Metrobüslerde para geçmediği için kullamanız gerekecektir ve taksi veya dolmuş kullanmaktan çok daha hesaplıdır. kartınıza para yükletmek istediğiniz de Metro istasyonları veya Metrobüs duraklarındaki kulübelerden para yükletebilirsiniz.
Her metro treninde ilk ve son vagonlar kadınlara ayrılmış durumdadır ve istasyonlarda kadın ve erkeklerin duracakları yerler bellidir.
Erkeklerle seyahat etmek istemeyen kadınlar bu vagonları kullanabiliyor. Kadınların diğer vagonlarda Erkekler ile seyahat etmelerini engelleyen bir kural bulunmamaktadır.
Metrobüsler de ise Ön kısımda sadece Kadınlar arka kısımda ise sadece Erkekler seyahat edebilir. Kadın ve Erkeğin beraber seyahat etmesi yasaktır.
Normal otobüslerde ise ön kısım da Erkekler arka kısımda ise Kadınlar seyahat edebilmektedir. Karma seyahat yasaktır.
TAKSİ
Tahran’da taksi çoktur. Bu konuda hiç sorun çekmeyeceksiniz. Ancak farklı seçenekler var. Özel taksilerin yanı sıra dolmuşlar ve motosiklet taksiler de bulunuyor.(Aksiyon meraklısı iseniz motorsiklet taksi deneye bilirsiniz) Hemen hemen her meydanda gittikleri istikameti seslenen dolmuşları kullanmak mümkün, tabiki arabanın dolmasını beklemeniz gerekecektir.. Bu dolmuşları özel taksi olarak kullanmak isterseniz şoför’e (Derbest) diyerek kullanabilirsiniz. Yeşil ya da sarı renkli taksiler yasal taksidir ve fiyatları biraz daha yüksektir. Ayrıca sadece kadınların binebildiği kadın şoförlü pembe taksilerde az miktarda bulunmaktadır. Motor taksileri ise motorunun yanında bekleyen kişinin (motor) diye seslenmesinden tanıyabilirsiniz. Motorlar Tahran trafiğini aşmak için iyi bir çözüm gibi görünse de şehir trafiğinde bunlar daha da korkutucu ve aksiyon dolu olabiliyor.
Taksi şoförlerinin ani şerit değiştirmesini veya aniden birisinin aracın önüne direksiyon kırması gibi heyecan dolu seyahatlere hazır olmalısınız. Bu yüzden araçların %90’ı çizik ve vuruktur. Bu şehirde boya takıntınız var ise asla 2.el araç satın alamazsınız.. 🙂
Tahran trafiğine ait küçük bir örnek..
Milad Kulesi
Dünya’nın en yüksek kuleleri arasında altıncı sırada bulunan kule 2008 yılında tamamlanmış. Üst bölümü özel restoranlar, müze, sehir terası, kongre salonu, otel gibi kısımlar barındıran 12 katlı bir yapı olarak tasarlanmıştır.
Giriş ücretlidir ve gişelerden giriş bileti alınmalıdır.
1’inci kategori: sadece seyir terası.
2’inci kategori: seyir terası ve müze.
3’üncü kategori: seyir terası, müze ve restoran
Azadi (Özgürlük) Anıtı
Fars İmparatorluğu’nun 2500’üncü yılı anısına 1971’de yapılan anıt 50.000m²’lik bir meydanda bulunmakta. Azadi ismini ise 1979 İslam devriminin ardından almıştır. Meydana şehrin her yerinden ulaşım çok kolaydır. Metro, taksi ve dolmuş kullanılabilir.
Gülistan Sarayı
Büyük pazar’a çok yakın bir Saraydır. On yedi ayrı bölümden oluşan saray, gösterişli mimarisiyle Pazar’a gelince mutlak uğranılması gereken bir müzedir.
Ulusal Mücevher Müzesi
Mirdamad bölgesindeki Merkez Bankası’nın içindedir. İran mücevherleri Safevi hükümdarlığı dönemine aitdir.
İran Ulusal Müzesi
İran’ın en büyük müzesidir. Ulusal Müze’de 300 binden fazla eser var. Tarih öncesi çağlardan İslam dönemine kadar İran tarihinin en ilginç eserleri bulunmaktadır.
İmam Humeyni Anıt Mezarı
İmam Humeyni Uluslararası Havaalanı yolu üzerinde bulunan anıt mezar altın rengi kubbesi ve dört minaresi vardır. Anıt mezarı şehir dışından gelip ziyaret edenlerin konaklaması için imkan vardır.
Halı Müzesi
Meşhur İran halılarının bulunduğu küçük bir müze olarak açılmıştır. Koleksiyonunda M.Ö. çağlara ait halılar bile bulunmak.
İran Cam ve Seramik Müzesi
M.Ö.4.binyıla ait kil çömlekçilik eserlerinden 19.yüzyıla uzanan çok geniş bir koleksiyona sahip müzede eserler altı salonda sergileniyor.
Mellat Parkı
Bir parklar şehri olan Tahran’ın en büyük parklarından biri olan Mellat Valiasr Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Metrobüs(BRT), taksi ve dolmuş ile park’a ulaşım mümkündür. Park’ın içinde büyük bir göl bulunmaktadır ve ayrıca gölün etrafında restoranlar bulunmaktadır.
Ab-u Atash Parkı
Mirdamad bölgesine bulunan park’a metro ile Hat-1 Haghani durağında inerek ulaşabilirsiniz veya taksi, dolmuş kullanılarak da park’a ulaşılabilir.
Park içerisinde bir çok cafe restoran ve çiçek satış yerleri ile gözlem evi ve sinema bulunmaktadır. Park gece ziyaret edildiğinde Modares Yolunun üstündeki köprüdeki ışık gösterileri çok hoştur.
Jamshidieh Parkı
Tahran’ın en güzel parklarından biri. Göleti, merdivenli iç düzenlemesi ve heykelleriyle kesinlikle görülmeli. Üstelik Tahran’ın hava kirliliğinden kaçmak için de iyi bir fırsat.
Şemşak ve Dizin
Alborz dağındaki bu iki bölge Tahran’ın en önemli iki kayak merkezidir. Dizin en büyüğü ve daha üst gelir grubunun tercihidir. Şemşak ise daha alçakta yer alıyor ve Dizin’den daha az kalabalıktır. Yine de haftasonları bu iki merkez oldukça doludur. Dağ’a araç ile çıkmanın dışında Darband bölgesindeki telekabin (teleferik) ile güzel bir alternatiftir.