3 Mart 2018

İran’da Uzun Süreli Yaşam

ile Yönetici

Merhabalar.

İran’da çalışma ve oturma izinlerimiz tamam olduğuna göre artık bu ülke de yaşama ait deneyimler edinmeye başlaya biliriz..

İran’da oturma izninizi alınca Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına İran adresinizi ve yurt dışında oy kullanmanız için Yurt Dışı Seçmen kütüğüne kayıt işlemlerini yapmanız gerekmektedir.

Artık tamamen yurt dışında gözüktüğünüz için Türkiye deki adresinizi tatil için gittiğinizde Nüfus müdürlüğüne 2’inci adres olarak kayıt ettirebilirsiniz.

Tahran ‘da veya diğer şehir için sorunlar ortak sayılabilir karşılaşabileceğiniz sorunlar;

 

1- Bayanlar için Hicap kurallarıdır. Türkiye de rahat bir giyim tarzına alışmış bir bayan için zorunlu olarak kapanmak ve giyim tarzında değişiklikler söz konusu olacaktır.

2- Okul çağında çocuklarınız var ise eğitimleri için çeşitli sorunlar ile karşılaşacaksınız.

Tahran Büyük Elçiliğimizde ilk ve orta öğretim hizmeti veren okul bulunmaktadır.  Lise ve Üniversite çağında çocuğunuz var ise İran okullarına devam etmesi ve geri Türkiye’ye döndüğünde denklik işlemleri yapılması gerekecektir. Yerel özel eğitim veren alternatif okullar da bulunmaktadır.

3- Tahran da ev kiraları orta ve kuzey için 2.500TL (700$) ile 20.000TL (5.500$) arasında değişmektedir. Güney Tahran a doğru fiyatlar düşmektedir.
Ev kiralama da 1 yıllık ücreti toplu ev sahibine ödeyip, sözleşme bitiminde aynı paranızı geri alabileceğiniz model de bulunmaktadır.
Ev sahibi sizden aldığı parayı işlettiği için böyle bir model vardır. Sadece yıllık enflasyon oranınında paranız değer kaybedecektir. Bu tarz sözleşmeli evler genel de 1-2 yıl sonra ev sahibi yenilememekte yeni kiracı için evden çıkmanızı isteye bilir.

Yaşam kalitesi endeksi

Apartman da oturmanız durumunda Elektrik dışında Su ve Doğal Gaz çok ucuz olduğundan her daire için ayrı ayrı sayaç çoğu binada bulunmamakta aylık sabit aidat içinde Su ve Doğal Gaz ücreti dahildir.
Aylık aidatlar 100TL ile 300TL arasında değişmektedir. Elektrik ücretleri Türkiye deki fiyatlardan %60-%70 seviyesinde daha ucuzdur. İnternet ve Telefon görüşme ücretleri pahalıdır.
İnternet hizmetleri Radyolink, ADSL,Wimax, 3G ve 4G olarak çeşitlidir. En performanslı internet hizmeti Radyolink dir.
Mobil internet TD-LTE hizmeti veren firmalardan (irancell-mobinnet) modem ve aylık paket alarak da internet kullanabilirsiniz.

4- Tahran da ev eşyaları Türkiye deki fiyatların min. 2 katı seviyesindedir.
Ev eşyaları satan dükkanlar kategori kategori belli semtlerde toplanmıştır. Yabancı olduğunuz için size fiyatları yüksek söyleyeceklerdir bu yüzden eşya alışverişinde mutlaka yanınızda İran lı bir tanıdığınız olması gerekmektedir.
Pazarlık mutlaka yapılması gerekmektedir. Ev eşyası alışverişlerinde güney Tahran tercih edilmesi durumunda fiyatlar daha uygun olacaktır.
Sipariş verdiğiniz ve evinize gelmesini beklediğiniz ürünleri asla gününde getirmeyeceklerdir. Bu yüzden mümkün ise hemen ürünleri teslim almanız gerekmektedir. Nakliye ücretsiz değildir.

Ev eşyaları için Shush, Yusufabad ve Molavi semtlerinde hemen her ihtiyacınızı bulabilirsiniz.

5- Ülke genelinde uydu çanak anteni ile televizyon yayınlarını izlemek yasak olduğu için Türk televizyon kanallarını izlemeniz için zorluklar olacaktır . Belirli dönemde yetkililerin çanak antenleri toplayıp imha etmeleri ile karşılaşabilirsiniz.

6- Genel giyim ve ayakkabı gibi ihtiyaçlarınız olması durumunda Türkiye deki fiyatların 2 veya 3 katı fiyatlar ile karşılaşacaksınız. Türkiye deki birçok AVM de şubesi olan markalarımızın Tahran da şubeleri bulunmakta ve aynı ürünün Türkiye deki etiket fiyatında 2-3 kat pahalı olduğunu görmeniz ithalat, nakliye ve kira maliyetlerinden dolayı gayet normaldir. Havaalanında valizinizi beklerken insanların neden valizler dolusu eşya getirdiğini bu etiketleri görünce daha iyi anlamaktasınız.

7- Musluklardan akan sular aşırı kireçli olduğu için içme suyu ihtiyacınız için kapalı su almanız gerekecektir.
19Litre damacana su satışı yapan firma çok az olduğu için 1.5Litre küçük şişe olarak su temin etmeniz gerekecektir.
Alternatif olarak yemeklerde, çay-kahve vs  için temiz su ihtiyacınızı Türkiye de satılan filtreli sürahiler ile pratik bir şekilde arıtılmış su olarak karşılayabilirsiniz. Veya evinize osmos su filtre sistemi alabilirsiniz.

8- Ekmek yemeği seviyor iseniz somun ekmek bulunmadığı için yerel ekmek türleri olan Taftoon, Lavas, Berberi gibi lavaş türlerine alışmanız gerekecektir. Ama Tahran ‘da Sahar Fırınları ve Bread Cafe Türk somun ekmeği, simit ve ramazan pidesini hergün çıkarmaktadır. Sahar fırınına ulaşmak için en kolay yol Hat 1 Metro ile Sadr Metro istasyonun karşında bulunmaktadır. Bread Cafe ise Valiasr caddesindeki BRT-7 Metrobüs hattı ile Motahari durağında inince kolayca bulabilirsiniz. Her iki fırında baklava, pasta, yerel iran tatlıları ve ekmekleri de bulunmaktadır.

9- Tahran trafiği ve kuralsızlıklar nedeni ile İstanbul trafiğini mum ile arar duruma gelebilirsiniz. Bütün kuralsızlıklara rağmen trafikte fiziksel kavga neredeyse hiç çıkmaz. çünkü karşı tarafı darp ettiğinizde kan parası ödemeniz gerektiği için kolay kolay kimse şiddet kullanamaz. Motosiklet kullanıcılarına çarpmanız durumunda %100 siz suçlu olduğunuz için motosiklet kullanıcılarının kaldırımlar ana yollar ve otoyolda bile ters yönde üstünüze gelmesine şaşırmamanız gerekecektir. Güney Tahran bölgesinin yapısı ve aşırı motorsikletler nedeniyle kendinizin bir an Hindistan da olduğunuz hissi doğacaktır.

10- Çalışma günleri ve Takvim problemi yaşaya bilirsiniz.
İran da iş günleri Cumartesi-Çarşamba günleri arasındadır. Perşembe ve Cuma günü hafta sonu tatilidir.
Cuma günleri iş yerlerinin büyük kısımı kapalıdır.
Ramazan Bayramı 2 gün, Kurban Bayramı ise 1 gün olarak kutlanmaktadır.
Şhemsi takvim kullandığı için yılbaşı 21 Mart gününe denk gelmektedir ve şuan 1396 yılı yaşanmaktadır. Detaylı Şhemsi takvim yazımı buradan okuya bilirsiniz.   

11- Tahran da Sünni inanca sahip müslümanların kullanabileceği Cami bulunmamaktadır. Sudi Arabistan büyük elçiliğinin kuzey Tahran da bir binanın alt katında bulunan Camisi vardı ama iki ülke arasında yaşanan gerginlikler sonrası kapatıldı. Alternatif olarak Afganistan Büyük Elçiliğinin yanındaki otopark da Cuma günleri namaz kılınmaktadır.

12- İklim ve hava kalitesi ile ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
Benzin çok ucuz ve kalitesiz olması nedeni ile gaz kokusuna alışmanız biraz zaman alabilir ve hava nemsiz olduğu için sabahları uyandığınızda burunuzda kuruluk ve hafif kanlanma görebilirsiniz.

2016-2017 Yılı iklim grafikleri aşağıdaki gibidir. Tahran için gezilecek en güzel ay Nisan ve Mayıs ayıdır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olumlu yönler ise;

1- Benzin fiyatları Litresi 11.000IRR – 12.000IRR civarında olup 50 Litre benzin için yaklaşık 50TL ücret ödemek sizi şaşırtabilir.

2- Ev Aidatına dahil ise Doğal Gaz’ı sınırsız kullanabilirsiniz.

3- Ev Aidatına dahil ise Şebeke suyunu sınırsız kullanabilirsiniz.

4- Et fiyatları Türkiye ‘den %20 daha ucuzdur.

5- Taksi, Metro ve Metrobüs ücretleri çok ucuzdur.  (örn. kısa mesafe dolmuş taksi 10.000IRR=85Kuruş  veya Metrobüs 6.550IRR=55Kuruş)

6- Günlük yaşam da Türkçe kullanabilirsiniz.

7- Yıllık izin hakkınızı yıl dolmadan kullanabilirsiniz. 1 Yılda 26 iş günü yıllık izin hakkınız vardır. Ayrıca hafta sonu tatillerinin dışında 25 gün resmi tatil bulunmaktadır.

8- Kısmi olarak daha güvenli bir ülkedir.

9- Expat olarak ülke de bulunuyor iseniz iyi birikim yapabilirsiniz.

10- Girişimci iseniz çok fazla fırsat bulunmaktadır.

11- Yerli üretim otomobil fiyatları uygundur. Yıllık vergi vs. gibi giderler çok azdır.

Örneğin 1396(2017) model Sıfır Saipa Tiba2 27.780.000Toman (24.500TL)

 

 

 

 

 

 

 

4 Şubat 2018 Fiyatı 29.000.000Toman ( 25.000TL)

 

 

 

 

İthal Araçlar ise Ambargo nedeniyle Türkiye fiyatlarını geçebilmekte.

Örn. SsangYong Tivoli 117.000.000Toman(101.750TL)

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Şubat 2018 Fiyatı 140.000.000Toman ( 116.750TL)

 

 

 

 

Bu yazımı oylaya bilirsiniz..